Dicţionar cosmetic

Dicţionar cosmetic litera P

Pantenol

Pantenolul, sau vitamina B5, este folosit ca un hidratant. Panthenolul este recunoscut pentru efectul calmant, reparator, hidratant și antiinflamator al pielii, utilizat frecvent și în aplicații capilare pentru fortificarea și înfrumusețarea părului.

Prin aplicarea pe piele a produselor ce conțin panthenol se stimulează sinteza keratinocitelor și proliferarea fibroblastelor (celule constitutive ale epidermei) favorizând astfel vindecarea leziunilor și accelerarea regenerării pielii, în plus, crește nivelul de hidratare și are efect antiinflamator.

Parabeni (cosmetici)

Parabenii sunt substanțe chimice foarte des întâlnite în produsele cosmetice și mai rar în alimente, băuturi și medicamente. Aceștia sunt folosiți în produsele cosmetice ca și conservanți.

Cei mai folosiți parabeni sunt: metil-paraben, propil-paraben, butil-paraben, benzil-paraben și etil-paraben (în engleză – methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben și benzylparaben.

În general nu sunt folosiți individual în produsele cosmetice ci în combinație cu alți conservanți pentru a putea combate o gamă cât mai largă de microorganisme. Folosirea unor amestecuri de parabeni sporește puterea de conservare și astfel permite utilizarea unor cantități mai mici de conservanți.

Parafina

Parafina se foloseste pentru anumite tratamente cosmetice care se aplica pe pielea corpului.

Parafina este o substanta prelucrata din petrol, care poate fi utilizata atat in tratamentele fizioterapeutice pentru recuperare sau ameliorarea durerilor provocate de tendinite, entorse, rupturi de ligamente, precum si in procedurile estetice. Mainile si picioarele sunt, in general, zonele cel mai expuse ale corpului, insa un tratament cu parafina le poate hidrata in profunzime si le ofera un aspect placut.

Peeling glycolic

Un peeling chimic cu acid glicolic lucreaza la nivelul cel mai superficial al pielii. Aceasta procedura este relativ simpla si poate fi realizata in aproximativ 30 de minute. Acest tip de peeling chimic este, de asemenea, numit peeling chimic cu acid cu alfa hidroxi sau peeling chimic AHA.

Peelingul chimic foloseste acidul glicolic pentru a elimina initial doar straturile superioare ale pielii moarte. Este putin probabil ca rezultatele semnificative sa fie vizibile dupa doar o sedinta de peeling glicolic, de aceea, cei mai multi oameni recurg la mai multe astfel de sedinte efecutate o data la 4 saptamani, pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Peelingul glicolic necesita o concentrație de aproximativ 10% acid glicolic, fiind considerat un peeling superficial si usor. Unele tratamente de acest gen contin acid alfa hidroxi (AHA) sau acid glicolic intre 3 si 7%, putand astfel fi efectuate in siguranta la domiciliu.

PH

PH-ul unui produs cosmetic măsoară nivelul de aciditate sau alcalinitate. Un nivel echilibrat al PH-ului are un rol semnificativ in felul in care arata pielea si parul. Alegerea produselor cu un nivel al PH-ului prea mare (mai mare de 7) ne afecteaza pielea prin uscare, iar un produs cu un PH prea mic (mai mic de 4) prin iritare.

Toate cosmeticele trebuie sa aiba pH-ul cuprins intr 5-7, exceptie fac gelurile intime care pot avea pH de 4-4.5.

Dupa o simpla spalare a fetei, e nevoie de 30 minute pentru ca pielea sa-si restabileasca pH-ul normal, iar cu cat imbatranim timpul creste pana la 8 ore. Folositi lotiuni tonice fara alcool pentru a restabili pH-ul normal dupa spalarea fetei.

index ingrediente cosmetice glosar

Pori (piele, ten)

Porii sunt mici deschizături în piele care servesc pentru eliminarea transpiraţiei.

Primer

Primer: produs cosmetic cae se aplica înaintea altui produs si are rolul in pregătirea pielii pentru machiaj. Acesta creează o bariera intre ten si produsul cosmetic ce urmează sa fie aplicat. In felul acesta se pot obţine machiaje rezistente.

Psoriasis

Psoriazisul este o boală a pielii care produce coji uscate, mâncărime, înroşire.

Puncte negre

Un punct negru este un tip de cos, care se formează atunci când porii pielii se înfundă cu uleiuri și impurități.

Punctele negre apar de regulă din cauza dilatării porilor, care crează mediul potrivit pentru acumularea secreţiei abundente de sebum. Specialiştii în dermatologie explică faptul că terminaţiile glandelor sebacee ajung până la suprafaţa pielii, timp în care sebumul produs se oxidează în contact cu aerul şi rezultă o culoare închisă.

Citeşte în pagina 10 glosarul cosmetic pentru literele „R-S”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Continut protejat!