Dicţionar cosmetic

Dicţionar cosmetice litera C

Cafea arabică (ulei din seminţe)

Una dintre speciile de cafea cultivată pentru scopuri cosmetice şi medicinale. Uleiul vine din semințele mici ale arborelui de cafea. Cofeina din ulei susţine şi îngrijeşte pielea.

Uleiul de cafea verde este extras prin presarea la rece a boabelor si datorita concentrației ridicate in acizi grași esențiali, fitosteroli si vitamina E are un puternic efect antioxidant, ajutând la tratarea leziunilor cauzate de expunerea excesiva la soare.

Arbuștii de cafea, originari din regiunile tropicale din America de Sud, Asia si Africa sunt mici si de obicei pot ajunge pana la 3-4 metri înălțime. Semințele de cafea sunt denumite in mod obișnuit boabe, iar prăjirea lor le modifica compoziția chimica si aromatica.

Uleiul de cafea verde este de 3 ori mai puternic antioxidant decât ceaiul verde si de patru ori mai puternic decât vitamina C.

Calus

O acumulare de straturi dure de piele pe tălpi. Ele pot fi îndepărtate cu o piatră ponce sau cu cosmetice speciale anti-calus. Cremele anti-calus acționează asupra bătăturilor eficient si delicat.

Calusurile si bătăturile sunt zone de piele îngroșata, întărita, moarta. Ele se formează pentru a proteja pielea si alte structuri de sub piele de presiune, fricțiune sau traumatism. Pot avea o culoare gălbuie sau spre gri, pot fi mai puțin sensibile la atingere decât pielea înconjurătoare si la contact pot avea un aspect rugos (neregulat).

Camelia (ulei de)

Uleiul de Camelia – sau uleiul de ceai verde – este un ulei de frumusețe, exotic, penetrant, cu efect anti-imbatranire, protector si elasticizant, ce lasa pielea neteda si catifelata. Este in egala masura o alegere buna pentru ingrijirea parului, mainilor si unghiilor.

Uleiul de Camelia, cunoscut si sub denumirea de ulei de ceai verde, este considerat secretul frumuseții gheișelor. Acesta este extras din semințele plantei de ceai, arbust peren, original din Asia, apreciat pentru frunzele tinere din care se prepara bauturile traditionale asiatice.

Considerat un adevarat elixir pentru sanatate si frumusete in Japonia si China, uleiul de Camelia a fost descoperit relativ recent in Occident, insa este folosit tot mai des in produsele cosmetice destinate ingrijirii pielii, parului si unghiilor.

Uleiul de Camelia este un ulei uscat, non-comedogenic, foarte bogat in acizi grasi (omega-9), vitamine, contine si squalan, componenta importanta a sistemului natural de hidratare a pielii.

Castraveţi (suc de)

Sucul de castraveţi se folosește pentru ten pentru a strânge porii și a împiedica uscarea pielii. Sucul de castravete ajută la îmbunătățirea aspectului tenului, curățând pielea de impurități. Blenduiește câțiva castraveți și păstrează sucul. Aplică soluția pe toată fața și pe gât, iar după 30 de minute clătește bine cu apă rece. Sucul ajută și la curățarea porilor. Cosmeticele cu castraveţi au proprietăţi bune în special pentru ten şi piele.

Ceara de albine

Ceara de albine este utilizată în cosmetice, în special pentru proprietățile sale de emulsifiere. Ceara de albine este un ingredient universal folosit pentru prepararea de creme bogate și protectoare, balsamuri, rujuri sau chiar lumânări. Conferă consistență și stabilitate. Varianta purificată este apreciată pentru faptul că nu influențează culoarea compozițiilor.

Ceara de albine conține o serie de principii care rămân active chiar și după prelucrarea termică. Ceara de albine purificată, care prin filtrare și tratare termică devine albă și cu un miros mai puțin pregnant față de varianta galbenă, dă libertate la crearea compozițiilor fără influență asupra culorii sau parfumului rezultat. Ceara de albine este prin urmare, un ingredient util pentru crearea de creme, unguente, alifii și balsamuri cu textură frumoasă, rujuri și alte cosmetice decorative.

Ceramidele

Din ceramide se obţine o substanță care protejează pielea împotriva pierderii umidității. Este reprodusă sintetic în produsele de îngrijire a pielii. Ceramidele reprezinta familia unor molecule lipidice cu textura ceroasa. Concentrații mari de ceramide se regasesc in membrana celulara si sunt componentul principal al epidermului. Împreuna cu colesterolul si acizii grasi saturati, ceramidele creeaza un strat protector la nivelul pielii, menit sa previna pierderea excesiva de apa din organism.

CM-Glucan

CM-Glucan are rolul de a proteja şi stimula mecanismul de aparare al pielii şi de reînnoire celulară. Reduce ridurile fine, îmbunătăţeşte elasticitatea pielii si fermitatea, o hidrateaza si o hraneste in profunzime. CM-Glucan protejeaza impotriva razelor UV si a radicalilor liberi.

Colagen

Colagenul este o parte naturală a pielii, dar poate fi susţinută în volum cu preparate injectabile pentru a îngroșa o anumită zonă. Unele femei care doresc să atragă privirile folosesc colagenul pentru mărirea buzelor.

Colagenul reprezintă 75% din piele. Din punct de vedere structural, colagenul echivalează cu oţelul care se pune în fundaţia unei construcţii, ca să aveţi o imagine mai clară despre structura tegumentului.

Citeşte în pagina 3 glosarul cosmetic pentru litera „D”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Continut protejat!