Dicţionar cosmetic

Dicţionar cosmetice literele H-I-J

Hidratare

Procesul prin care se hidratează pielea, adăugându-se umiditate cu ajutorul unor produse cosmetice sau lichide. O buna hidratare este extrem de importanta pentru sănătatea pielii. Hidratarea este necesară pentru piele deoarece apa este necesara organismului, datorita functiilor sale vitale.

Hidrochinona

Hidrochinona este un ingredient pentru prevenirea și estomparea petelor pigmentare. Ea nu albește pielea, nu scoate pigmentul închis din pete, tocmai de aceea denumirea de „agent de înălbire” este una eronată. Hidrochinona acționează prin împiedicarea sintetizării melaninei în zona afectată, astfel culoarea maronie a petelor este estompată treptat.

Hidrochinonă este folosită pentru deschiderea culorii pielii. Interzisă în Marea Britanie, aceasta a fost evaluată drept unul dintre cele mai toxice ingrediente aflate în produsele cosmetice, fiind legat de cancer şi toxicitatea reproductivă.

Hidrochinona este un compus organic aromatic care acționează ca un ingredient topic depigmentant. Practic, ea inhibă local prodcucția de melanină, tocmai de aceea este cel mai potrivit ingredient în lupta contra petelor pigmentare.

Hiperpigmentare

Hiperpigmentaţia sau Discromia este termenul generic folosit pentru producţia mărită, anormală de melanină care determină apariţia petelor şi a coloraţiei neuniforme a pielii.

Hiperpigmentaţia, ca rezultat al procesului de inflamare, cum ar fi în cazul acneei, coşurilor sau pustulelor se numeşte hiperpigmentaţie postinflamatorie. Persoanele cu tenul deschis la culoare pot observa la început pete roşii sau purpurii care încet, încet devin cafenii, înainte să dispară.

Izoparafina

Izoparafina este un produs derivat din petrol folosit în cosmetică. Este o hidrocarbură saturată ciclică cu catena ramificată. Izoparafina este folosită în produse cosmetice ca emolient. Este produsă din petrol foarte bine rafinat pentru a nu dăuna organismului. Este însă un ingredient controversat şi încă se discută pe tema utilizării izoparafinei în cosmetice.

Jojoba (ulei de)

Jojoba este o substanță multi-scop, utilizată ca un hidratant, precum și pentru a reduce ridurile și vergeturile.

Uleiul de jojoba este de fapt o ceară lichidă bogată în substanțe nesaponificabile, penetrează cu ușurință pielea și reduce pierderea de apă transepiderală prin formarea unui film de protecție, ajută la reglarea sebumului, recomandată pentru utilizarea pe toate tipurile de piele și îngrijirea părului.

Are o compoziție asemanatoare sebumului uman si astfel o compatibilitate deosebita cu pielea si parul. Patrunde cu usurinta in piele si nu lasa pelicula grasa fiind potrivit pentru orice tip de ten. Protejează împotriva deshidratarii, este emolient, întărește bariera hidrolipidica a pielii. Sporeste vitalitatea, supletea si frumusetea parului.

Uleiul extras din semintele de jojoba este destul de diferit fata de uleiurile vegetale comune, fiind defapt o ceara lichida. Patrunde in piele intr-un mod interesant si anume prin foliculii de par pe care nu-i blocheaza, se amesteca cu sebumul si formeaza o pelicula fina non-ocluziva, lasand pielea sa respire.

Citeşte în pagina 7 glosarul cosmetic pentru literele „K-L”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Continut protejat!