Dicţionar cosmetic

Dicţionar cosmetic literele M-N-O

Melanina

Melanina este pigmentul pielii. Melanina este o substanta naturala care confera culoare pielii, parului si ochilor, aspect cunoscut de majoritatea persoanelor.

Melanina (cunoscuta si drept pigment al pielii) coloreaza pielea, parul si ochii (irisul) si protejeaza pielea de soare, fiind principalul determinant al culorii pielii; persoanele cu piele de culoare inchisa dispun de un nivel mai ridicat de melanina in comparatie cu cei cu piele deschisa. Melanina este creata de niste celule denumite melanocite care intensifica productia sa ca raspuns la expunerea solara. Pistruii, care apar la persoane de toate etniile, reprezintă portiuni mici si concentrate cu productie crescuta de melanina.

Muşeţelul

Probabil aţi auzit de ceaiul de mușețel; este făcut dintr-o plantă. Ei bine, nu e bună doar pentru sănătate prin ceaiuri. Muşeţelul este de asemenea un puternic antiinflamator atunci când este folosit în loțiuni.

Foarte concentrat și bogat în principii active precum bisabololul sau matricina, extractul de mușețel este benefic pentru îngrijirea pielii deteriorate, afectate de eczeme, iritații sau răni, fiind un recunoscut agent cicatrizant, antiinflamator și antialergic.

Acest produs se foloseşte frecvent în aromaterapie, aroma de muşeţel ajutând în lupta cu depresia şi oferă energie pozitivă. Graţie proprietăţilor calmante şi antiinflamatorii, uleiul este un bun remediu în tratamentul iritaţiilor de pe piele, arsurilor şi înţepăturilor de insecte şi ajută digestia.

Non Comedogenic

Este un termen care se refera la capaciatea unor ingrediente de a (de)bloca porii tenului, ducând la puncte negre, cosuri, ten incarcat etc.

Ingredientele comedogenice conţinute de unele produse cosmetice sunt printre principalele vinovate pentru erupţiile acneice cu care se luptă atât adolescenţii, cât şi adulţii. De aceea ingredientele cosmetice tremuie sa aibă proprietatea de „non comedogenic”.

Atunci când ingredientele cosmetice sunt testate pentru nivelul lor comedogenic sau iritant, ele sunt clasificate pe o scară de la 0 la 5. Unde 0 înseamnă că poate fi folosit în siguranţă fără efecte adverse, iar 5 constituie cel mai periculos nivel pentru piele din acest punct de vedere.

Oil-free

Oil-free – descrie produse cosmetice fără uleiuri adăugate. Nu înseamnă însă ca acele produse cosmetice oil-free nu conțin ingrediente hidratante.

Ojă

Oja (cunsocută şi sub numele de lac de unghii) este un lac care pot fi aplicat pe unghiile de la mâini sau picioare pentru a decora și proteja plăcile de unghii. Lacul de unghii este compus dintr-un amestec de polimer organic și alte câteva componente, în funcție de brand. Oamenii folosesc acest lichid pentru a crea atât modele simple, cât și complicate, cu culori strălucitoare.

Alfabet Cosmetic Dictionar

Oxibenzon

Oxibenzonul este unul dintre cele mai populare ingrediente cosmetice, dar poate și cel mai îngrijorător. Ajută la absorbția rapidă în piele, dar întrerupe funcția normală a hormonilor. Această substanță ajunge inclusiv în laptele matern și poate produce anumite dereglări hormonale inclusiv bebelușului.

Oxid de zinc

Oxidul de zinc este un compus chimic care a fost inițial utilizat ca pulbere de albire la începutul secolului XX. Este destul de des găsit în produsele de protecție solară din cauza capacității sale de a proteja. De asemenea, oxidul de zinc cosmetic calmează și vindecă pielea.

Oxidul de zinc este un ingredient de uz farmaceutic si cosmetic, folosit de mult timp pentru proprietatile sale de protectie a pielii, inclusiv in produsele destinate copiilor. Este utilizat atat in produsele destinate ingrijirii pielii iritate, inflamate sau foarte sensibile, avand calitatil antiseptice, calmante, de protectie a pielii si de filtru UV, cat si ca pigment in produsele de machiaj.

Citeşte în pagina 9 glosarul cosmetic pentru litera „P”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Continut protejat!