Dicţionar cosmetic

Dicţionar cosmetice literele K-L

Karite (unt de shea)

Karite sau unul de shea este un ingredient natural care păstrează pielea sănătoasă.

Untul de Shea, dincolo de multele beneficii pe care le aduce corpului, este cunoscut pentru faptul că previne apariţia ridurilor, reduce ridurile de expresie şi vine în ajutorul persoanelor cu pielea uscată şi care se descuamează uşor.

Untul de Shea este cunoscut şi sub numele de unt de karite, extras din fructele arborelului karite. Este o cremă albă, uneori spre galben-auriu. Conţinutul ridicat de acizi graşi asigură hidratarea şi elasticitatea pielii. În plus, conţine: sterol (acid oleic, acid stearic, palmitic şi linoleic). Aceste componente protejează pielea de factorii externi şi grăbesc procesul de vindecare în cazul unor inflamaţii, iritaţii sau chiar răni deschise. Untul de Shea conţine şi vitaminele A şi E, precum şi catechine, antioxidanţi din plante.

Keratina

Keratina este o substanță microproteică obținută din grâu, compusă din aminoacizi similari cu cei prezenți în păr. Este un activ reputat pentru îngrijirea părului ca fortifiant și protector cu efecte imediate. Pentru piele este un factor de îngrijire, îmbunătățire și menținere a hidratării.

Keratina poate fi de origine vegetală sau animală. Este un activ important pentru produsele de îngrijire și igiena părului: șampoane, balsamuri, condiționatoare, măști, sprayuri de păr. Protejează firele de păr de influențe negative cum ar fi coafarea agresivă, periatul intens, razele solare, decolorarea, aplicarea soluțiilor de permanent. Este un activ de îngrijire intensivă pentru păr și piele.

Lanolina

Lanolina este o substanță grasă obținută din lână, care hidratează și emulsifică.

Lanolina are acțiune emolientă forte, reduce pierderile de apă din piele, favorizează absorbția cutanată a substanțelor active, este protector și reparator al pielii uscate, solzoase sau deteriorate. Un ingredient clasic folosit în felurite preparate farmaceutice, unguente și alifii.

Lanolina brută este anhidră (nu conține apă) și se obține prin prelucrarea lânii de oaie. Este secretată de glandele sebacee din pielea oilor și este prezentă pe firele de lână. Lanolina se folosește extensiv în diferite formule cosmetice și dermatologice. Cremele pe bază de lanolină sunt puternic hidratante, emoliente și protectoare.

Lecitina

Lecitina poate fi găsită în surse de animale și vegetale. Este un compus obișnuit care se găsește în celulele tuturor organismelor vii. Împiedică pierderea apei și este necesară pentru buna funcționare biologică.

Lip liner (creion de buze)

Lip liner, cunoscut şi sub denumirea de creion de buze, este un produs cosmetic. Se utilizează pentru a umple zone neuniforme de pe marginile exterioare ale buzelor înainte de aplicarea rujului pentru a da o formă mai fină. Este, de asemenea, folosit pentru a schița buzele, menținând rujul în interiorul zonei buzelor și împiedicându-l să „sângerieze”, creând un contrast mai mare și făcând buzele să iasă mai mult în evidenţă. Produsul este de obicei vândut într-o formă de tub retractabil sau creion care poate fi ascuțit. Lip liner-ul de buze este, de obicei, disponibil în aceeași gamă de culori ca și rujurile: roșii, roz, maronii, prună etc. Lip liner-ul pentru buze poate fi, de asemenea, transparent, pentru a da iluzia constrastului buzelor fără a adăuga sau afecta culoarea.

Citeşte în pagina 8 glosarul cosmetic pentru literele „M-N-O”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Continut protejat!