Dicţionar cosmetic

Dicţionar termeni cosmetici litera E

Echinacea

Echinacea este un produs natural care este folosit cel mai frecvent pentru a reduce simptomele de gripă sau de răceală. Dar este, de asemenea, folosit în unele produse de îngrijire a pielii pentru a opri mâncărime și calmează pielea.

Nativă din câmpiile Americii de Nord, echinacea era folosită de băştinaşi pentru tratarea rănilor şi a muşcăturilor de şarpe. Azi, trei specii ale acestei plante perene sunt cultivate în scop medicinal. Rădăcinile sunt mai des folosite decât florile şi se obţin de la plante cu vârste mai mari de 4 ani. Florile se culeg când sunt complet deschise.

Eczemă

Afecţiune cutanată alergică, acută sau cronică, caracterizată prin zone roşii supraînălţate de mici vezicule pruriginoase.

Eczema este o afecțiune inflamatorie care provoacă apariția de roșu și mâncărime. Eczema acuta se manifestă prin apariţia de plăci de un roşu aprins slab delimitate, pruriginoase ce evoluaza in vezicule (băşici minuscule).

Elastina

Elastina este utilizată în cosmetice pentru a proteja pielea de a se usca.

Elastina este si ea o proteină care se regaseste in tesuturile conjunctive, insa este diferita de colagen. Aceasta proteina are calitatea de a fi foarte elastica si ofera tesuturilor abilitatea de a reveni la forma initiala dupa ce sunt intinse sau contractate. Elastina este precum un elastic de bani care se poate intinde oricat, insa intotdeauna revine la forma initiala. Aceasta proteina se regaseste in peretii arterelor, in plamani, in intestine si, bineinteles, in piele.

Electroliza

Electroliza este un proces în care un curent electric este aplicat rădăcinilor părului pentru îndepărtare.

Epilarea prin electroliza este cea mai veche metoda de epilare definitiva si a fost descoperita accidental in 1875 de un medic oftalmolog care a observat ca introducerea in piele a unui curent galvanic incarcat negativ poate distruge firele de par ale genelor.

Emolient

Un emolient este un produs cosmetic care calmeaza si inmoaie pielea. Emolienții sunt produse medicamentoase sau cosmetice utilizate pentru protecția, hidratarea și netezirea pielii. Astfel, produsele emoliente se administrează direct pe piele, iar ca formulări există creme, unguente, uleiuri sau prafuri. De obicei, produsele utilizate sunt pe bază de vaselină, ulei de ricin, alcool cetilic, lanolină, unt de shea, etc.

Emulgator

Un emulgator este o substanță adăugată la un produs pentru a-l îngroșa. Este substanța chimică folosită la obținerea unei emulsii stabile.

Epilarea

Epilarea este procesul de îndepărtare părului de sub suprafața pielii. Spre deosebire de depilare, epilarea se utilizează ca termen pentru sprâncene şi zonele inghinale.

Estetician

Un estetician este un profesionist instruit pentru a oferi tratamente de frumusețe pentru ten, manichiură și pedichiură. Esteticianul este un specialist în estetică.

Exfoliere

Procesul de exfoliere a pielii, când eliminați straturile de piele moartă. Există două tipuri de exfoliere: mecanică și chimică.

Exfolierea este o tehnică prin care sunt îndepărtate celulele moarte de la suprafața stratului exterior al pielii. Eliminând acest strat acumulat, exfolierea îți luminează pielea și permite pătrunderea produselor cosmetice folosite în straturile profunde ale pielii, ceea ce oferă rezultate mai bune.

Extract de nalbă

Extractul de nalbă este bogat în mucilagii, polizaharide și tannis, asigură îngrijire hidratantă și liniștitoare pentru piele, cu proprietăți antiinflamatoare, anti-iritante, astringente și antidehidratare.

Floarea de Nalba conține o serie de elemente active solubile in apa, motiv pentru care cea mai fiabila metoda de extragere a acestora este in glicerina si nu sub format de macerat uleios.

In mod traditional nalba este utilizata pe piele pentru ameliorarea diverselor afectiuni si in cazul tenului sensibil, iritat sau uscat. Ingredientele sale active au o actiune benefica si in cadrul tratamentelor antiimbatranire.

Nalba este azi asociata in cosmeticele de ingrijire cu conceptul de catifelare a pielii. Extractul de nalba este hidratant, calmant si agent antiage.

Extract de placentă

Extractul de placenta a fost utilizat in produse farmaceutice, remedii si suplimente nutritionale pentru disfuncții hepatice, menopauza, etc. Totusi, in ciuda folosirii in produsele farmaceutice in toti acesti ani, pana recent nu au fost cunoscute si intelese toate detaliile despre compozitie si functionare.

Cosmeticele pe bază de placentă sunt unele dintre cele mai noi produse cosmetice. Apariția lor se datorează dezvoltării medicinei, ingineriei genetice și biotehnologiei. Cosmeticele cu placentă sunt cosmetice de generație nouă.

Cosmeticele cu extract de placentă au efect de încetinire a îmbătrânirii.

Citeşte în pagina 5 glosarul cosmetic pentru literele „F-G”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Continut protejat!