Dicţionar cosmetic

Dicţionar cosmetice litera D

Depilare

Depilarea este procesul de îndepărtare a părului de pe piele. Depilarea este o procedură de îndepărtare a părului de pe corp sau de pe față (smulgându-l sau distrugându-l cu ajutorul razelor Roentgen, al unor pensete speciale sau al substanțelor depilatoare), în scop igienic sau estetic. Conform DEX termenul corect este depilare şi nu epilare deşi în mod frecvent se utilizează mai ales pentru sprâncene termenul de epilare.

Deshidratare

Deshidratarea pielii este accelerata de factori externi, cum ar fi: soarele, caldura, vantul, praful, stresul etc. Acesti factori nu doar deshidrateaza pielea, dar o si sensibilizează. Astfel, o piele care nu primeşte necesarul de apa poate fi iritata, rosie sau dureroasa la atingere, ceea ce creeaza un sentiment de disconfort extrem de neplacut.

Dihidroxiacetonă

Dihidroxiacetona (DHA), este un aditiv de culoare folosita in autobronzante sau produse de bronzare. Derivata din trestia de zahar sau sfecla de zahar, ea reacționează cu aminoacizii care se gasesc in straturile superioare ale pielii pentru a crea o nuanta maro; efectul are loc in decurs de la doua pana la sase ore. Se poate construi o culoarea mai pronuntata cu fiecare reaplicare.

DHA creeaza un aspect al bronzului mai natural si dispare mai uniform decât autobronzantele chimice si este considerat cel mai eficient ingredient de bronzare. De asemenea, este considerata cea mai sigura forma de bronzare prin autobronzante in comparație cu bronzul chimic sau expunerea la soare. Bronzul produs de DHA dureaza aproximativ 2-4 ore, si nu dispare din cauza sudorii, apei sau sapunului. Bronzul va dispărea treptat, pe parcursul a 3-10 zile.

Dioxid de Titan

Dioxidul de titan este utilizat ca pigment alb, filler sau filtru UV în cadrul diverselor produse de machiaj și cosmetice: pudră, blush, fard, bază de machiaj, corector, fond de ten, creme pentru protecție solară.

Dioxidul de titan (TiO2) numit și ”alb de titan” este un pigment mineral cu un indice refractiv ridicat, reflectă și difuzează lumina. Este inert, stabil termic, opacifer, reduce transparența compozițiilor cosmetice, albește și deschide culoarea preparatelor pe bază de pigmenți.

Este un filtru mineral ce acționează ca barieră fizică de protecție UV. În compoziții de machiaj crește opacitatea altor pigmenți și îmbunătățește aderența acestora pe piele.

Citeşte în pagina 4 glosarul cosmetic pentru litera „E”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Continut protejat!