Dicţionar cosmetic

Un dicţionar cosmetic extrem de util. Sunt foarte multe informaţii incluse într-un index produse cosmetice. Un glosar cosmetic cu produse şi ingrediente organizat în ordine alfabetică. Sau, aşa cum este denumit acest index pe site-urile de specialitate din occident, un glosar Beauty & Skincare. Termeni şi definiţii pentru produse şi ingrediente cosmetice.

Dacă v-aţi îndrăgostit de cosmetice și machiaj, de ingredientele și de proprietățile acestor produse, probabil că ați descoperit multe denumiri sunt destul de tehnice. Dar nu aveţi nevoie de această terminologie, doriţi de fapt doar să arătaţi bine. Așadar, am compilat acest glosar de termeni și definiții pentru produse cosmetice pentru a ajuta la clarificarea informaţiilor. Citiţi-l cu atenție și cosmeticele dvs. vor începe să vă pară în altă lumină. Dacă veţi constata că unul dintre termenii principali din cosmetică nu este inclus în acest dicţionar vă rugăm să ne semnalaţi respectivul cuvânt pentru a-l introduce în glosarul de cosmetice.

Dicţionar cosmetic litera A

Acid citric

Acidul citric are multe utilizări. Este folosit în produsele de îngrijire a pielii ca astringent și antioxidant. Un excelent reglator de pH, acidul citric te ajută să reduci pH-ul preparatelor tale cosmetice. Un exfoliant eficient, acționează asupra ridurilor fine, cicatricilor, petelor, încurajând regenerare tisulară.

Acid kojic

Acidul kojic este un activ cosmetic apreciat indeosebi pentru efectul depigmentar cutanat, inhibând producţia de melanina. Reduce si estompează petele de vârstă, de soare, pistruii sau alte pigmentari inestetice ale pielii. Este folosit cu succes in cazul melasmei si hiperpigmentarii post-inflamatorii.

Acidul kojic este regăsit îndeosebi in anumite specii de ciuperci native in Japonia, este si un produs secundar rezultat in urma fermentării vinului de orez japonez.

Acidul kojic este folosit cu succes pentru a trata hiperpigmentarea pielii blocând enzima care produce melanina, atunci când, in anumite zone ale pielii, se dezvolta prea multa melanina.

Expunerea repetata si neprotejata la soare, schimbările hormonale care apar in organism in timpul sarcinii, inflamațiile de la nivelul pielii, toate acestea pot stimula producţia neuniforma de melanina.

Acid lactic

Acidul lactic este un ingredient natural din organism care hidratează pielea. Acidul lactic este o substanța incolora produsa de aproape toate țesuturile organismului uman pentru a-i asigura buna funcționare. Acidul lactic circula in sistemul sangvin in orice moment in cantități reduse.

Acidul lactic este produs de tesuturile organismului, in principal de muschi, pentru obtinerea de energie prin metabolizarea glucozei in absenta oxigenului.

Acid malic

Acidul malic provine din fructe crude cum ar fi merele, cireșele și roșiile, și se utilizează ca agent glicolic.

Acidul malic fost izolat pentru prima data din suc de mere în 1785, iar în 1787 a primit denumirea de acid malic. Acidul malic este un compus important ce creşte nivelul de energie din organism şi rezistenţa la efort fizic.

Acid Stearic

Acidul stearic se găsește în mod natural în unturi vegetale cum ar fi unturile de shea sau cacao. Se folosește pentru a îngroșa și stabiliza formulele cosmetice. Folosit într-o varietate de produse cum ar fi loţiuni, creme, balsamuri, săpunuri și lumânări aromatice.

Acidul stearic este un acid gras saturat ce are o catenă formată din 18 atomi de carbon.

Acneea

Acneea este o boală inflamatorie a pielii, care este evidentă prin coșuri care pot apărea pe aproape orice parte a corpului, dar sunt de obicei pe față. În cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori înfundaţi, o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee. Pe faţă, pe gât şi pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce.

Trebuie să ştim că acneea nu este cauzată de infecţii, dar cu toate astea infecţiile pot înrăutăţi situaţia. Acneea este o afecțiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee și caracterizată prin puncte negre, puncte albe sau coșuri care apar la suprafața pielii.

Acrilic

Ceva care este acrilic are proprietatea de a putea respinge apa sau umezeala. Este un lichid incolor cu miros înțepător obținut prin oxidarea acroleinei și folosit la fabricare unor materiale sintetice.

Aerograf / airbrush

Instrumente profesionale folosite de make-up artist pentru a pulveriza culori lichide (fond de ten). Rezultatul este unul uniform şi se obțin machiaje durabile.

Alergen

Un alergen este ceva ce produce o reacție alergică. Molecule sau substanţe care pot determina apariţia unei reacţii alergice. Aceste substanţe pot ajunge în organism pe cale aeriană – plămâni – aşa cum sunt polenul, praful, scamele, păr de animale, fulgi, pulberi industriale. Alergenii pot intra în contact cu organismul şi prin piele.

index ingrediente cosmetice glosar

Alantoina

Alantoina, extrasă dintr-o plantă, este utilizată în creme și preparate pentru piele pentru a se vindeca și pentru a se calma. Alantoina este o substanță activa folosita deopotrivă in industria farmaceutica (dermatologie) cat si in cea cosmetica.

Alantoina este un compus chimic produs de multe organisme, de la plante la animale sau microorganisme. Se poate obţine din extract de tătăneasă sau din acid uric.

Alantoina a fost descoperita inca din 1912 dar a început sa fie folosita pe scara larga in industria farmaceutica si cosmetica in anii ’50. Are, deci, o istorie lunga si bine documentata privind efectele, modul de acţiune si siguranță in utilizare. Este un ingredient non-alergenic.

Aloe Vera

Aloe Vera este o plantă care are proprietăți minunate de vindecare și înmuiere. Mulți oameni au o plantă de plantă Aloe Vera deoarece pot rupe o bucată pentru a utiliza extractul din interior pentru a calma și vindeca tăieturi, arsuri și abraziuni. Este un ingredient foarte obișnuit în cosmetice datorită proprietăților sale de înmuiere.

În scopuri teraputice se folosesc atât seva cât şi gelul frunzelor de aloe vera, însă trebuie îndeplinită o condiţie esenţială, şi anume: frunzele se culeg abia când planta împlineşte 2-3 ani. Seva se scurge când se taie frunza, iar gelul provine din celulele bogate în mucilagiu din miezul frunzei.

Antioxidanti

Antioxidanţii sunt nutrienţi folosiți in cosmetică, precum Vitamina C, Vitamina E sau beta-caroten, care au proprietatea de a apară organismul împotriva îmbătrânirii (oxidării).

Apa de struguri

Apa de struguri poate fi utilizată ca ingredient cosmetic pentru efectul său antioxidant. În creme, seruri si geluri, hidrateaza pielea in profunzime, redandu-i elasticitatea. Din struguri se extrag si alfa hidroxiacizii folositi adesea in produsele dermato-cosmetice. Au o actiune delicata de exfoliere şi indepartare a celulelor moarte si a impuritatilor, favorizand regenerarea celulară.

Argan (ulei de)

Un ulei scump care vine din arborele argan din Maroc. Uleiul a fost folosit pentru a vindeca afecțiunile și bolile pielii. Uleiul de argan are efect antiinflamator, hidratează în profunzime pielea şi părul şi are efect energizant. De asemenea, contribuie la buna circulaţie sangvină, protejează sistemul imunitar şi are efecte pozitive asupra performanţelor sexuale. Acestea sunt doar câteva dintre proprietăţile acestui lichid de aur, cum este supranumit acest elixir al tinereţii veşnice – uleiul de argan.

Astringent

Un astringent, ca parte a sistemului de curățare a feței, este cunoscut sub numele de toner și controlează pielea grasă și reduce pH-ul feței după curățare. Practic, atrage țesuturile împreună.

Alfabet Cosmetic Dictionar

Dicţionar cosmetic litera B

Benzoil Peroxid

Peroxidul de benzoil este un ingredient obișnuit în tratamentele pentru acnee, utilizat pentru proprietățile sale antibacteriene. Peroxidul de benzoil este un derivat al apei oxigenate cu formula structurală. Este o substanță cristalizată cu punctul de topire 108 °C, solubilă în solvenți organici. Prin încălzire în soluție se descompune în radicali liberi. Se utilizează în industria chimică pentru inițierea reacțiilor de polimerizare.

Bergamot

Pomul de Bergamot este cultivat predominant în sudul Italiei. Italienii fac un ulei din coaja citricelor de bergamot, care este bun ca un antiseptic, ca detergent și ca deodorizant. Din pulpa fructului de bergamota se extrage acidul citric, iar din coaja se extrage esența de bergamota, din care se fabrica parfumul si care are culoare verde.

Celebrul parfum de bergamota este utilizat in fabricarea apelor de colonie, a parfumurilor, săpunurilor, deodorantelor, loțiunilor de corp si șampoanelor.

In aromaterapie , bergamota este folosita pentru tratarea depresiei. Lumânările cu parfum de bergamota sau uleiurile de bergamota sunt relaxante si efectul lor deosebit le face foarte căutate.

Botanic

Produsele botanice sunt cele fabricate din plante. Un produs cosmetic totalmente botanic este realizat integral din plante. Cosmeticele botanice sunt din plante, organice şi au ingrediente naturale obţinute din plante.

Dicţionar de ingrediente cosmetice

Botox

Botox este pur și simplu denumirea comercială pentru toxina botulinică A. Este un produs care devine din ce în ce mai popular pentru a scăpa de ridurile din față, care se realizează prin injecții.

Toxina botulinică a fost utilizată o bună perioadă de timp în medicină de recuperare. Este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum, care se introduce prin injectare în zonele cu probleme şi blochează transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatură facială răspunzătoare de ridurile de expresie. Pielea rămâne astfel întinsă şi neridată, iar regiunea tratată este întinerită cu aproximativ 5-10 ani, în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal.

Bronzante

Bronzantele sunt produse cosmetice care întunecă pielea pentru a face să pară în mod natural bronzată. Produsele bronzante și autobronzante oferă un aspect nuanțat pielii fără necesitatea expunerii la radiații ultraviolete (UV). Bronzantele și autobronzantele oferă un aspect bronzat pielii, dar se pot indepărta cu ușurință prin spălare sau demachiere.

Substanțele cu ajutorul cărora putem obține o piele bronzată, fără a apela la soare sau solar, au diverse forme: creme, spray-uri, geluri, loțiuni sau pudre.

Buffer

Buffer-ul este un produs de curățare echilibrat cu pH, care face pielea mai lucioasă și mai moale. De obicei acesta este un produs cosmetic cu ingrediente naturale.

Citeşte în pagina 2 glosarul cosmetic pentru litera „C”.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*