Istoria cosmeticii din antichitate în prezent şi totodată o istorie a cosmeticelor. Utilizăm în fiecare zi aceste produse dar rareori de gândim la istoria cosmeticii. Cu atât mai puţin ne gândim la istoria cosmeticelor, la trecutul şi inventarea produselor de îngrijire. Şi, pentru că Faberlic are deja peste 25 de ani de istorie, ne-am gândit să venim cu aceste informaţii interesante. Istoria cosmeticii este fascinantă şi începe cu aproximativ 12.000 de ani în urmă. Există de asemenea şi o istorie a cosmeticelor ce este inclusă bineînțeles în istoria cosmeticii. Fie că aveţi un interes sau o curiozitate pentru trecutul acestor minunate produse de întreţinere şi înfrumuseţare, fie că doriţi să aflaţi despre originile unui anume produs cosmetic, vă propunem spre lectură acest articol.
Civilizațiile au folosit produse de îngrijire de secole deși nu întotdeauna acestea erau recunoscute ca atare în comparație cosmeticele avansate de astăzi. Istoria cosmeticii consemnează că aceste produse erau utilizate în ritualuri religioase pentru a spori frumusețea și pentru a promova îngrijirea sănătăţii. Utilizarea cosmeticelor în întreaga istorie poate indica o preocupare practică a civilizației, cum ar fi protecția împotriva soarelui, indicarea clasei sociale sau competiţiile de frumusețe. Cronologia de mai jos reprezintă o scurtă istorie a produselor cosmetice, începând cu egiptenii din antichitate din 10.000 î.Hr., trecând prin evoluțiile moderne, având ca final secolul XXI.
Cosmeticele în lumea antică
Istoria cosmeticelor începe cu mii de ani în urmă. Ceea ce noi numim astăzi produse de întreţinere şi îngrijire erau utilizate în antichitate cu scopuri diferite. Mai întâi folosite de elitele societăţii, cosmeticele vor fi utilizate cu timpul pe scara din ce în ce mai mare.
10.000 î.Hr. cosmetice pentru igienă
Cosmetica era parte integrantă a igienei și sănătății egiptene. Bărbații și femeile din Egipt foloseau uleiuri și unguente parfumate pentru curățarea și înmuierea pielii și pentru mascarea mirosului corporal. Uleiurile și cremele erau folosite pentru protecţia împotriva soarelui și a vântului uscat egiptean. Smirna, cimbru, marjoram, muşeţel, lavandă, crin, menta, rozmarin, cedru, trandafir, aloe, ulei de măsline, ulei de susan și ulei de migdale: furnizează ingredientele de bază ale majorității parfumurilor folosite de egipteni în ritualurile religioase. Istoria cosmeticii pleacă aşadar de la vechii egipteni.
4000 î.Hr. istoria machiajului
Femeile egiptene aplică galena mesdemet (din minereu de cupru și plumb) și malachit (pastă verde strălucitoare de minerale de cupru) pe fețele lor pentru culoare și definiție. Ele folosesc kohl (o combinație de migdale arse, cupru oxidat, minereuri de diferite culori, plumb, cenușă și ocru) pentru a-şi împodobi ochii într-o formă de migdale. Femeile poartă cosmetice la petreceri în cutii de machiaj și le păstrează sub scaunele lor. Sunt primele atestări ale produselor de machiaj din istorie.
3000 î.Hr. apariţia ojei
Chinezii își colorează unghiile cu guma arabică, gelatină, ceară de albine și ouă. Culorile sunt folosite ca o reprezentare a clasei sociale: regele dinastiei Chou purta aur si argint. Alţi regi şi demnitari purtau negru sau roșu. Claselor inferioare le era interzis să poarte culori strălucitoare pe unghii. Sunt primele atestări ale utilizării culorilor pentru unghii.
Primele rujuri şi gene false
Tot în jurul anilor 3000 î. Hr. femeile din Grecia își vopsesc fețele cu plumb alb și aplică mure sfărâmate ca ruj. Aplicarea sprâncenelor false, adesea realizate din păr de boi, este, de asemenea, la modă. Avem aşadar primele atestări pentru rujul rudimentar dar şi pentru genele false.
1500 î.Hr. este atestată pudra
Machiajul feţei consemnează pentru prima dată utilizarea unui tip de pudră. Cetățenii chinezi și japonezi folosesc frecvent pulbere de orez pentru a-și face fețele albe. Sprâncenele sunt rase, dinții sunt vopsiţi în aur sau negru, iar vopselele de henna sunt aplicate pentru a colora părul și obrajii.
1000 î.Hr. albirea tenului
Grecii își albesc tenul cu cretă sau pudră din praf de plumb și folosesc un ruj roșu obţinut din argilele ocru combate cu fier roșu. Dar şamponul cu usturoi Farmasi este unul de excelenţă.
Istoria cosmeticii la începutul erei creştine
100 d.Hr.
În Roma, oamenii folosesc făină de orz și unt pentru a masca coşurile și folosesc grăsimi și sânge de oaie pe unghii pentru a le lustrui. În plus, băile de noroi devin la modă, iar unii bărbați romani își vopsesc părul blond.
300-400 d.Hr.
Henna este folosită în India atât ca colorant pentru păr, cât și în mehndi, o formă de artă în care desenele complexe sunt pictate pe mâini și picioare folosind o pastă făcută din planta de henna, în special înainte de nunta hindusă. Henna este, de asemenea, folosit în unele culturi nord-africane.
Istoria cosmeticelor în Evul Mediu
1200 d.Hr.
Parfumurile sunt importate pentru prima dată în Europa din Orientul Mijlociu ca rezultat al cruciadelor.
1300 d.Hr.
În Anglia Elizabetană, parul roșu vopsit devine o modă. Femeile din societate folosesc praf alb de la ouă pe fețele lor pentru a crea aspectul unui ten mai blând. Unii oameni cred însă că produsele cosmetice au blocat circulația adecvată și, prin urmare, au reprezentat o amenințare pentru sănătate.
Istoria cosmeticii în perioada Renaşterii
1400-1500 d.Hr. se dezvoltă parfumurile
Italia și Franța apar ca principalele centre de fabricare a produselor cosmetice în Europa și numai aristocrația are acces la ele. Arsenicul este uneori folosit în pulbere de față în loc de plumb. Noțiunea modernă de mirosuri complexe evoluează în Franța. Arome parfumate sunt amalgame ale ingredientelor care apar în mod natural. Ulterior, procesele chimice pentru combinarea și testarea mirosurilor depășesc predecesorii lor greoi și cu forță de muncă intensivă.
1500-1600 d.Hr. progrese în machiaj
Femeile europene încearcă adesea îşi îngrijească pielea utilizând o varietate de produse, inclusiv vopseaua de plumb albă. Regina Elisabeta I a Angliei este un utilizator bine-cunoscut al plumbului alb, cu care creează un aspect cunoscut sub numele de „Masca Tineretului”. Părul blond se ridică în popularitate, deoarece este considerat angelic. Amestecurile de sulf negru, aluminiu și miere sunt folosite în vopsirea părului și luminează odată cu expunerea la soare.
Istoria cosmeticelor în secolul XIX şi început de secol XX
Vorbim despre istoria cosmeticelor globale. Cum s-au dezvoltat aceste produse în istoria contemporană. Totul începe să se aşeze pe un drum rapid spre produsele realizate la scară industrială. Iar produsele sunt din ce în ce mai evoluate şi încep să fie studiate ştiinţific. Se face o trecere în scurt timp de fapt de la interdicţii la răspândirea produselor cosmetice la scară largă. Cosmeticele în Europa devin din ce în ce mai populare.
Istoria cosmeticii după 1800
Oxidul de zinc devine larg utilizat ca pulbere facială, înlocuind amestecurile de plumb și cupru utilizate anterior. Un astfel de amestec, Ceruse, care este fabricat din plumb alb, este descoperit mai târziu ca fiind toxic și blamat pentru probleme de sănătate, inclusiv pentru tremor facial, paralizie musculară și chiar moartea.
Regina Victoria declară public că machiajul este necorespunzător. Este considerat vulgar și acceptabil doar pentru a fi folosit de actori.
1886: prima companie de parfumuri în SUA
David McConnell înființează compania de parfumuri în California (CPC), apoi localizată în New York. De-a lungul timpului, compania continuă să crească și să experimenteze un mare succes, vânzând cinci milioane de unități (parfumuri) în America de Nord în timpul primului război mondial. În 1928, CPC își vinde primele produse – periuță de dinți, detergent sub formă de pulbere și un set de îngrijire – sub numele cu care este cunoscut astăzi: Avon. Linia de produse cosmetice Avon a fost introdusă anul viitor, în 1929.
Istoria cosmeticii după 1900
În societatea regelui Eduard, presiunile cresc asupra femeilor de vârstă mijlocie pentru a arăta mai tinere în timp ce acționează ca hostess. Ca urmare, utilizarea cosmeticelor crește, dar nu este încă complet popularizată.
Saloanele de înfrumusețare cresc în popularitate, deși patronajul unor astfel de saloane nu este acceptat pe scară largă. Deoarece multe femei nu doresc să recunoască public că au asistență pentru a-și îndeplini aparițiile tinerești, adesea intră în saloane prin ușa din spate.
1907 apare L’Oréal
Eugene Schueller, un tânăr chimist francez, inventează vopseaua moderna de sinteza a parului, pe care o numeste „Oréal”. In 1909, Schueller isi denumeşte societatea „Societe Francaise de Teinurs Inoffensives pour Cheveux, care a devenit între timp L’Oréal.
1915 apare Mascara
Chimistul T.L. Williams creează Mascara Maybelline pentru sora sa, Mabel, cea care a inspirat produsul.
1920 răspândirea produselor de machiaj
Aspectul chipului machiat devine modă pentru prima dată și, împreună cu acesta, crește utilizarea cosmeticelor: ochi negri, ruj roșu, lac de unghii roșii și bronz. Rujurile speciale sunt remarcate pentru prima dată într-o declarație de modă a lui Coco Chanel.
Max Factor, cosmetician polonez american și fost expert în cosmetice pentru familia regală rusă, inventează cuvântul „machiaj” și introduce Societatea de machiaj către publicul larg, permițând femeilor să imite aspectul starurilor lor preferate de film.
1928 luciul de buze
Max Factor, care trăiește acum la Hollywood, dezvăluie primul luciu de buze (lip-gloss).
1932 descoperire Revlon
În mijlocul Marii Crize Economice, frații Charles și Joseph Revson, alături de chimistul Charles Lachman, au descoperit Revlon. Asta după ce au descoperit un proces unic de fabricație a emailului, folosind pigmenți în locul coloranților. Această inovație a fost în cele din urmă responsabilă pentru succesul Revlon; a devenit o corporație de milioane de dolari în doar șase ani. De asemenea, Revlon a împrumutat conceptul de „uzură planificată” de la General Motors Corporation pentru a introduce schimbări de culoare sezoniere. Descoperirea a fost esenţială pentru industria rujurilor a a lacurilor de unghii.
Până în al doilea război mondial, femeile aveau tendința de a folosi un întreg ruj sau o sticlă de lac de unghii înainte de a cumpăra un altul.
1934 primul şampon pe bază de detergent
Drene, primul șampon pe bază de detergent, este introdus pe piață de către Procter & Gamble.
1936 crema pentru protecţie solară
Eugene Schueller (fondatorul L’Oréal) inventează primul agent de protecție solară. În ciuda ineficienței sale relative, această dezvoltare conduce la inventarea Cremei Glacier de către omul de știință austriac, Franz Greiter. Introdus în 1938, acest produs este citat ca prima cremă de protecție solară viabilă din punct de vedere comercial. În 1962, Greiter a introdus conceptul sistemului de evaluare a factorului de protecție la soare (SPF), care a devenit standardul mondial pentru măsurarea eficacității protecției solare.
Istoria cosmeticelor după 1940
Este clar că principalele dezvoltări în istoria cosmeticii sunt marcate în Statele Unite dar şi în Italia, Anglia şi Franţa. Războiul va impune însă Statele Unite pe această piață a dezvoltărilor. Iar cele mai multe cosmetice sunt fabricate pentru îngrijire. Pornind de la săpunurile, fabricate în număr mare inclusiv pentru soldaţii de pe front şi continuând cu alte produse cosmetice similare. Totul va conduce la dezvoltarea detergenţilor pentru rufe.
1949 termenul de „soap opera”
Companii cum sunt Procter & Gamble (care au realizat produse precum săpun și detergenți de rufe) încep să sponsorizeze programe de televiziune pe timp de zi, care în cele din urmă vor fi numite „soap opera”, dintre care primul a fost numit „Aceştia sunt copii mei”. Aceasta este şi istoria acestui termen de „soap opera”: producţii de serie realizate în principal pentru a include difuzarea de publicitate.
Introducerea reclamelor comerciale pentru produsele cosmetice marchează şi începutul perioadei de boom. Este începutul istoriei moderne a produselor cosmetice şi de îngrijire. Spre deosebire de perioadele desemnate de istoria universală, în cosmetică avem un alt reper cronologic. Este vorba de apariţia primelor reclame pentru produse cosmetice care marchează istoria modernă a acestor produse.
Istoria cosmeticelor moderne
Istoria cosmeticii după 1949 intră în era modernităţii. Din ce în ce mai multe invenţii, implicarea în publicitate, produse de serie, dezvoltarea industriei. Anii ’50 ai secolului trecut sunt dominaţi de noi invenţii care marchează istoria cosmeticelor.
1952 apare deodorantul Roll-ON
Mum, prima companie de deodorante pe piața comercială, lansează primul deodorant roll-on (sub numele de Ban Roll-On), care este inspirat de designul unui alt produs recent inventat – stiloul cu pix.
1955 apare prima pastă de dinţi cu fluor
Crest, prima pastă de dinți cu fluor, dovedită clinic pentru a lupta cu cariile, este introdusă de Procter & Gamble.
1965 primul deodorant cu aerosoli
În anul 1965 este introdus în uz, în Statele Unite, primul deodorant cu aerosoli de către Gillette Right Guard.
Istoria cosmeticii în anii ’80
Anii 80 aduc schimbă importante în istoria cosmeticelor faţă de deceniile anterioare, când femeile purtau de obicei machiaj natural și ușor. În schimb, noua ordine a zilei a fost să se experimenteze machiaje cu straturi grele de culori îndrăznețe și strălucitoare. După strălucirea de aur a anilor ’70, care avea una sau două nuanțe mai ușoare decât tonul natural al pielii femeii, vine această modificare. Ochii de dimensiuni mari, culori de machiaj cum ar fi fuchsia, albastrul electric, portocaliu și verde, au fost extrem de populare. Anii ’80 au dezvoltat machiajul în jurul unor valori extreme, susținute de superstaruri precum Madonna și Cyndi Lauper.
Preocupările legate de machiajul contaminat au apărut la sfârșitul deceniului. Un raport al FDA din 1989 a constatat că mai mult de cinci procente din probele de cosmetice colectate de la contoarele magazinelor au fost contaminate cu mucegaiuri, ciuperci și organisme patogene.
1898 cosmetica în medicină
Look Good Better este fondată de Fundația Look Good Better (fostă Fundația pentru produse de îngrijire personală), o organizație caritabilă creată de CTFA. Organizaţia este înfiinţată pentru a ajuta sute de mii de femei cu cancer prin îmbunătățirea stimei de sine și a încrederii prin lecții de îngrijire a pielii şi unghiilor. Sun implicate cosmeticele și accesoriile pentru a aborda efectele secundare legate de aspectul tratamentului de cancer.
Istoria cosmeticelor în anii ’90
Testarea pe animale a produselor cosmetice continuă să fie un subiect fierbinte în industria frumuseții, determinată de preferințele consumatorilor. În iunie 1989, Avon a devenit prima companie majoră de produse cosmetice din lume care a anunțat încheierea definitivă a testelor pe animale ale produselor sale, inclusiv teste efectuate în laboratoare externe. Alte companii urmează ulterior exemplul în decursul următorului deceniu și eforturile se intensifică pentru a dezvolta și a obține aprobări guvernamentale pentru metode alternative pentru a fundamenta siguranța produselor.
1997 înfiinţarea Faberlic
Faberlic s-a înfiinţat în anul 1997 ca firmă de vânzări directe. Un an mai târziu a lansat prima linie de producţie a cosmeticelor pe bază de oxigen. În 2005 compania se extinde în 15 ţări. În 1998 , pentru complexul Novaftem, Faberlic câştigă premiul Nobel. În anul 2016 se deschide Faberlic România cu sediul la Bucureşti.
Istoria cosmeticelor în anii 2000
Consumatorii de la începutul anilor 2000 sunt presați de timp. Pe măsură ce ritmul muncii și al vieții casnice a devenit mai stresant și mai agresiv, produsele cosmetice și de îngrijire personală care au subliniat relaxarea, dar care ar putea fi utilizate în continuare rapid, au constituit o categorie puternică în cadrul industriei. Printre aceste produse se numără cosmeticele de aromaterapie parfumate, precum și alte săpunuri lichide și geluri, care încep să înlocuiască săpunurile tradiționale solide.
2004 decizie UE
Uniunea Europeană (UE) pune în aplicare o interdicție de testare pe animale a produselor cosmetice finite.
2009: norme UE
Comisia Europeană (CE) emite norme care reglementează mențiunile referitoare la produse, protejând consumatorii de afirmații înșelătoare privind eficacitatea și alte caracteristici ale produselor cosmetice.
Istoria Cosmeticii
Repere din istoria cosmeticii
Civilizațiile au folosit produse de îngrijire de secole deși nu întotdeauna acestea erau recunoscute ca atare în comparație cosmeticele avansate de astăzi. Istoria cosmeticii consemnează că aceste produse erau utilizate în ritualuri religioase pentru a spori frumusețea și pentru a promova îngrijirea sănătăţii. Utilizarea cosmeticelor în întreaga istorie poate indica o preocupare practică a civilizației, cum ar fi protecția împotriva soarelui, indicarea clasei sociale sau competiţiile de frumusețe. Cronologia de mai jos reprezintă o scurtă istorie a produselor cosmetice, începând cu egiptenii din antichitate din 10.000 î.Hr., trecând prin evoluțiile moderne, având ca final secolul XXI.
O viata m-am intrebat de unde vine denumirea „stupida” de soap opera. Dar nu am cautat niciodata explicatia. Si uite ca acest articol de un km ( felicitari pentru rabdare si pentru continut) m-a lamurit.
Si l-am si citit cap coada. minunat.